Nikoloza fra Oaxaca, Mexico

 Mød Nicoloza fra Oaxaca, Mexico. En dygtig væver, der sætter pris på traditioner. Siden Nicoloza var 3 år gammel, har hun vævet. I dag er hun en sand mester og kan alle teknikkerne, som hun har lært fra hendes bedstemor. Selv om Nicoloza elsker at væve, så bliver det kun sværere for hende at blive ved med det. Hun er blind på det ene øje, og det andet øje er heller ikke helt godt længere. Det betyder, at hun skal have hjælp fra familien til blandt andet at tråde nålen. De hjælper dog gerne til, fordi de kan se, hvad det betyder for Nicoloza at gøre det, som hun holder allermest af.. Nicoloza arbejder hårdt, og det er stadig vævningen, der giver mad på bordet og tag over hovedet. Men det betyder ikke, at Nicoloza går på kompromis med det, som hun laver.

 Hun sætter en ære i fastholde den traditionelle måde at væve på og de traditionelle mønstre. Nogle af de mønstre, som hun bruger i hendes klæder er blevet brugt igennem flere generationer, og de fortæller alle hver deres historie – som skal bevares. Der er især et design som Nicoloza er glad for, og som er en klar favorit. Et helt specielt design med stjerner – fordi det symboliserer håb og drømme. Nicoloza har også et helt særligt forhold til det marked, hvor hun sælger det, hun væver. Markedet har været en fast del af Oaxacas historie siden 1960´erne. Det blev skabt for at støtte op omkring kvindernes rolle på arbejdsmarkedet. Nicolozas glemmer aldrig den dag, hvor det blev offentliggjort, at nu måtte også kvinderne komme på markedet og sælge deres varer – noget der tidligere kun var forbeholdt mændene.

 Hun glemmer heller aldrig det første, hun overhovedet solgte på markedet. Et vævet tæppe til en kunde, der roste hendes teknikker til skyerne. Nicoloza vil gerne kunne klare sig selv, så hun bliver ved med at væve og sælge klæderne, så længe helbredet tillader det. Familien bakker op om dette ønske og støtter Nicoloza, så meget som muligt. I Nicolozas familie står man sammen og hjælper hinanden.

Motiv: Nikoloza
Str. 150x200cm
Ramme str: 154x204cm
Ramme: Matsort
Materialebrug: Akryl/Spray