Maria fra Santa Maria, Guatemala

Mød Maria Garcia fra Guatemala. En social og udadvendt majssælger, der trods hendes høje alder på 90 år stadig er en livsnyder. Maria lever og ånder for majs – både at dyrke dem og senere sælge dem på markedet i byen. Majsene bliver brugt til at lave tortillas med. Når majsene er klar til at blive solgt, transporterer Maria selv majsene ned på markedet, hvor hun har en lille bod, hun kan sælge dem fra. Selv om markedet er nærmest lige rundt om hjørnet, fra hvor Maria bor, så tager det alligevel over 15 minutter for hende at komme derned. Men det betyder ikke noget. Maria har ikke travlt, og hun nyder gåturen derhen. Maria bliver ikke rig af at sælge majs, men hun har noget at stå op til hver morgen, og det sociale liv på markedet betyder alt for hende. Det er her, veninderne er, som hun elsker at snakke med.

Maria mistede sin mand for 18 år siden, men salget af majs på markedet hjalp hende med at komme videre i livet på den bedste måde. Selvom afsavnet stadig er stort. Marias alder betyder, at hun ofte har brug for en middagslur midt på dagen, og her er hendes børn og børnebørn virkelig gode til at hjælpe til. De er der altid for hende, ligesom hun har været det for dem hele livet. Familien samles også dagligt for at spise aftensmad sammen, og det er noget Maria ser frem til hver eneste dag.

Når man som Maria har nået en alder på 90 år, så vil der naturligt komme nogle fysiske begrænsninger. For Maria er det synet, der ikke er, hvad det har været. Der er ikke meget tilbage af det, men der er to ting, hun stadig ser meget klart. Hun kan altid se, hvornår majsene er klar til salg, og når hun lukker øjnene, kan hun også tydeligt se hendes afdøde mand for sig. Maria har levet et langt og godt liv, og hvis du spørger hende, hvad hemmeligheden bag det er, svarer hun: “Kærlighed og tortillas”.

Har du spørgsmål til værket?

Motiv: Maria
Str. 150x200cm
Ramme str: 154x204cm
Ramme: Sort/sølvbørstet
Materialebrug: Akryl/Spray