Macario fra Oaxaca, Mexico

Mød Macario fra Oaxaca i Mexico. Et stort familiemenneske og en sand mester i at lave både sko og sandaler i ægte læder. Passionen for at skabe fodtøj i læder går flere generationer tilbage, og Macario har lært alle teknikkerne fra hans far. Alt er håndlavet, og forældrene og bedsteforældrene lavede curtiduria – en teknik, der stammer helt tilbage fra 1800-tallet. De lavede alt i læder – især skeder til dolke og knive. Men de udviklede også teknikken, så det var muligt at lave lædersæder til heste. Macario har arbejdet med familiens erhverv i 60 år, og han kan lave det hele, men passionen ligger i fodtøj.

Macarios “hemmelighed” ligger i sålen. Han laver en sål i en bedre kvalitet end andre, og så er den en smule bredere, hvilket er attraktivt for kunderne. Han bliver ikke rig af at lave sandaler og sko, men det skaffer mad på bordet hver dag, og det er det vigtigste. Macario glemmer aldrig første gang han tog afsted på marked med sine sko. Han solgte tre par, og kunderne var ellevilde. Det bekræftede Macario i, at det her skulle være hans levevej. Efter flere succesoplevelser på markedet begyndte Macario at forsøge sig med forskellige designs og små detaljer på både sko og sandaler, men det måtte aldrig være på bekostning af kvaliteten, og det skulle altid være i ægte læder.

 Han bruger cirka en time på at lave et par sandaler eller sko, men hvis det kræver længere tid for at opnå den rette kvalitet, så bruger han det gerne. Han har set skuffede og sure kunder hos andre sko-sælgere på markedet, fordi kvaliteten ikke var i top og fodtøjet hurtigt gik i stykker. Det vil han ikke selv opleve. Djævlen ligger i detaljen, og det kender Macario alt til. Han har erfaret, at hvis han går lidt mere op i detaljerne, så fanger det flere kunders interesse, og han sælger flere sko.

 Macario har ikke kun brugt tid på at lave fodtøj, han er også et stort familiemenneske. Helt tilbage i 1958 blev han gift med konen Flora. Sammen har de fået 11 børn – 4 døtre og 7 sønner -, og de er alle blevet introduceret for Macarios passion for at arbejde med læder.

Han har også sørget for, at de kan håndværket, så de kan føre familiens erhverv videre, når han ikke selv er her længere. De fleste af dem har lært det fra barns ben – ligesom Macario selv gjorde det. De har været med ham på markedet, siden de var helt små, og det har lært dem at være kreative og arbejdsomme. Værdier som Macario vægter højt.

Macario drømmer om, at børnene finder deres egen niche i arbejdet med læderet, og opnår den samme stolthed i forhold til deres fodtøj, som han har. Det vigtigste er at familiens traditioner bliver ført videre i mange generationer fremover.

Motiv: Macario
Str. 150x200cm
Ramme str: 154x204cm
Materialebrug: Akryl/Spray