Sådan har det dog ikke altid været. Det er noget, der er kommet med alderen, men Carlos har ikke tænkt sig at stoppe med at arbejde. Familien har brug for pengene, og Carlos har brug for den glæde, der også er forbundet med at bære varer rundt i byen. Carlos er ikke kun en meget arbejdsom mand, han er også stærkt troende. Han er katolik og går i kirke tre gange i ugen. Religionen har været fundamentet i Carlos´ liv, og når det har været rigtig svært, har religionen givet pejlemærker for, hvad det vil sige at være et godt menneske. Næstekærlighed fylder også meget for Carlos, og han er altid villig til at tilgive mennesker – så længe de har gode intentioner i livet. Utroligt nok, så er Carlos også meget sjældent vred. Han siger, at det er spildte kræfter og vil hellere bruge energien på at være en glad og taknemmelig mand, der sætter pris på det, som familien har.

Hele familien beder til gud hver aften, og det får Carlos til at glemme smerterne i ryggen og vågne op med et smil på læben hver eneste morgen.

Elena fra Oaxaca, Mexico

I 1977 var Elena med på markedet for at hjælpe hendes forældre med at sælge friturestegte græshopper. Elena trængte til en pause, og besluttede sig for at gå en tur. Det skulle vise sig at være den bedste tur, for da fik hun øje på en flot ung mand, der kom gående mod hende. Han havde de flotteste mørke øjne og havde en gul skjorte på. Hun blev genert og rødmede helt, da de fik øjenkontakt. Han tog initiativ og sagde hej. Hun ville gerne svare, men frøs helt, men fik røde kinder og kunne ikke lade være med at smile tilbage og skyndte sig at kigge væk af nervøsitet, men de er den dag i dag helt enige om, at det var kærlighed ved første blik. De vidste, da de fik øjenkontakt at det var den eneste ene, de så i hinanden. De har siden den dag dannet par, blevet gift og fået børn og børnebørn.

Idag har Elena sammen med sin mand en stand på det lokale marked i Oaxaca, her sælger hende og hendes mand friturestegte orme, larver og græshopper. De laver dem med forskellige smage blandt andet chili, hvidløg, og salt. Græshopperne fåes i mange forskellige størrelser og derfor bliver de solgt på vægt. Ideen om at sælger græshopper kommer ikke ud af ingenting, faktisk solgte Elenas forældre også græshopper på selv samme marked. Så det var helt naturligt, for Elena at skulle overtage hendes forældres forretning. Og det passede også Elena rigtig godt, da hun hellere ville stå på markedet og have kontakt med en masse mennesker i løbet af dagen end at sidde og væve, som hun havde gjort indtil da. Før Elena fik sin stand sammen med hendes mand på markedet, vævede hun som mange andre unge kvinder gør i deres ungdom, dette er en gammel tradition, som er ved at uddø og netop derfor er Elena glad for at hun lærte det, så hun kan give det videre til sine egne døtre.

Græshopperne bliver idag fanget af Elenas børn, tidligere gjorde Elena det selv, men efter at hun har fået dårlige knæ, har hendes børn taget over på denne opgave. Hver morgen går fangsten ind kl 05.00, her bliver der hængt store tæpper op langs marken/engen, hvori at tæpperne fungerer som en mur for græshopperne, de går så bag græshopperne og på den måde kommer til at skræmme dem, og det er for at få dem til at hoppe hen imod tæpperne, kl. 13 kommer de tilbage igen for at hente græshopperne. Dette er en ældgammel teknik som Elena har benyttet sig af de sidste 25år. Elena er i dag lykkelig, hun lever livet, som hun drømte om – at sælge græshopper i sin stand med sin elskede mand ved sin side og se hendes børn og børnebørn vokse op og har ville holde fast i traditionerne og en af dem fandt endda passionen for at væve. Elena er stolt af sine bedrifter og vil ikke ændre noget som helst.

Har du spørgsmål til værket?

Motiv: Elena
Str. 120x200cm
Ramme str: 124x204cm
Ramme: Matsort
Materialebrug: Akryl/Spray