Cesar fra El Paradon, Guatemala

Mød Cæsar fra Guatemala. En dygtig håndværker med store drømme – men ikke uden udfordringer. I dag bor Cæsar i den lille by El Paradon sammen med sin kone. Hun arbejder som lærer sammen med deres søn, som får besøg af sin familie hver anden uge.

Da Cæsar var barn havde de ikke noget fjernsyn, så han vidste ikke meget om, hvad der foregik ude i den store verden, og han vidste derfor heller ikke, hvad man kunne blive. Men han vidste, at han var god med hænderne, så håndværk blev hans levevej. Ifølge Cæsar var det en gave, at han havde hænderne skruet rigtig på. I dag arbejder han som håndværker i egen lille biks, hvor han har en mand ansat til at hjælpe med de store opgaver. 

Cæsar drømte om USA, fordi der var penge at tjene der. Det havde hans far fortalt ham. Da Cæsar var 8 år gammel tog faderen til USA for at skaffe penge til familien. Han var væk i 4 år og Cæsar savnede ham hver eneste dag. Men da han endelig var hjemme igen kunne han fortælle om livet i USA og alle de penge, man kunne tjene der, hvis man blot ville arbejde.  

Efter det besluttede Cæsar sig for, at han også skulle til USA. Og den barske tur tog han, da han blev 26 år. Han fik tilbudt et job som greenkeeper på en lokal golfbane i New Jersey. Det var hans bror, der havde skaffet ham jobbet, fordi han selv arbejdede der.   

Turen til USA tog 30 dage, og det var bestemt ikke uden problemer. Der var begrænset adgang til vand undervejs, og der kunne nogle gange gå 3-4 dage, hvor han stort set ikke fik noget at drikke. Han gik hele vejen til USA og fulgtes med 60 andre, der havde samme drømme, og der var tre guider med på turen, som kendte vejen. Efter to hårde dage uden vand, forlod Cæsar gruppen for en stund. Han ville drikke noget, af den halve liter vand, som han havde gemt i inderlommen. Det nåede han knap nok, inden han blev væltet omkuld af tre andre fra gruppen, der ville stjæle vandet.

Da Cæsar endelig kom til USA var hans krop meget medtaget. Han havde ikke været i bad i 8 dage. Han havde 12 tæger, der havde bidt sig fast på kroppen. Rifter, blå mærker og hudafskrabninger. Cæsar var ovenud lykkelig, da han nåede grænsen til USA. Han husker især følelsen af frihed. Det første han gjorde var at ringe til sin bror, så de kunne mødes. Cæsar havde en god tid i USA, og han fik sparet en masse penge sammen, mens andre som han rejste med endte med at drikke alle pengene op i sorg. 

Selv om det var en barsk tur, så ville Cæsar tage turen igen, hvis han fik mulighed for det. Han ville tage chancen igen for at færdiggøre det byggeri, som han gik i gang med inden sin afrejse til USA. Et stort hus, som skulle lejes ud til de mange turister, der var begyndt at komme i byen. Cæsar har fortalt sin søn om turen til USA, som hans egen far også gjorde det – men han håber inderligt ikke, at sønnen har lyst til at tage afsted, fordi turen er hård og han vil gerne passe på familien.

 

Har du spørgsmål til værket så kontakt mig her.

Motiv: Cesar
Str. 150x200cm
Ramme str: 154x204cm
Materialebrug: Akryl/Spray