Catarina fra Oaxaca, Mexico

Mød Catarina fra Oaxaca En ihærdig, dygtig og familiefokuseret væver. Catarina var kun tre år gammel, da hun første gang stiftede bekendtskab med væverkunsten. I dag er hun 100 år gammel, og hun væver stadig, men prioriterer dog at bruge mere tid på familien, som i dag er det allervigtigste. Catarina er klog – både på livet og vævning. Hun var kun tre år gammel, da hun først lærte de forskellige teknikker, mønstre og farvesammensætninger i vævning. Som seks-årig var hun et af de største salgstalenter på det lokale marked, og hun havde helt styr på både teknikker og priser. Det havde hun lært fra hendes mor.

I dag er hun stadig en dygtig sælger, men hvis du spørger hende selv, så lavede hun helt klart flere salg, da hun var seks år gammel. En af hendes bedste teknikker dengang var at imødekomme kunden med et stort smil, tage dem i hånden og følge dem hen til hendes mors stand. Noget hun aldrig kunne finde på at gøre i dag – faktisk har hun svært ved at se, hvor det mod kom fra. Men det virkede. Catarina har et stort netværk. Alle på markedet kender hende, og der er stor respekt omkring hendes viden og erfaring. Hun er den man spørger til råds, hvis det handler om vævning. Og hun deler gerne den viden, hun har. Hun sætter nemlig en ære i, at de produkter, der bliver lavet, er de bedste. Selvom håndværket og boden på markedet fylder meget i Catarinas liv, så er det ikke det, hun kalder hendes livsværk. Det er hendes børn. For 10 år siden døde Catarinas ene søn af kræft, og siden da, har hun haft svært ved at finde livsglæden frem igen. Hun har stadig fire børn tilbage, og de betyder alt for hende.
En del af hendes livsglæde er blandt andet vendt tilbage, fordi familien har været gode til at tale om deres sorg – og være i det sammen. Hun elsker alle børnene rigtig højt. Der går ikke en eneste dag, hvor Catarina ikke tænker på hendes søn. Hun glæder sig også til, at de bliver genforenet, når hun en dag ikke selv er her mere. Ifølge Catarinas tro, bliver man nemlig genforenet med sine kære, når livet på jorden slutter. Catarina har oplevet det meste i hendes efterhånden lange liv, men hvis hun kunne vælge én ting, som hun gerne ville, så skulle det være at komme en tur op i bjergene. Her har hun tilbragt meget tid både som barn og ung, men der har ikke været så meget tid til at gøre det siden. Fordi hun bruger hele dagen på markedet eller væver.

Det er ingen hemmelighed, at Catarina er ældre end de fleste, og hun har selv et godt bud på, hvordan hun har nået den høje alder. Vegansk kost. Hun spiser kun afgrøder fra omkringliggende marker, og det er ifølge hende selv opskriften på det lange liv, hun indtil nu har haft.

Har du spørgsmål til værket?

Motiv: Catarina
Str. 150x200cm
Ramme str: 154x204cm
Ramme: Sort/sølvbørstet
Materialebrug: Akryl/Spray