Candelaria fra Havana, Cuba

Mød Candelaria (Candy) fra Havana. Enfantastisk mor og en yderstlivsklog kvinde. Candy er født op opvokset i den lille landsbyMadruga, men efter hendes forældres død, flyttede hun til Havana med hendes to børn forat begynde et nyt kapitel i livet. Men det blev ikke helt den nye begyndelse, som Candy havde håbet på.

Candy har ikke sin søn længere. Han var rejst til Las Vegas for at tjene penge til familien, men han mistede livet alt for ung i en tragisk trafikulykke. Det var en stor sorg for Candy, men hun valgte livet til og fokuserede på de ting i livet, hun stadig havde tilbage – datteren. Candy er i dag meget taknemmelig for livet og sætter en ære i at motivere børnebørnene til at gøre det, de har lyst til, gå deres egne veje og ikke bekymre sig om, hvad andre siger om dem. Sådan har Candy nemlig altid selv gjort. Lige siden hun var barn. Candy var vild med biler, elskede at lege cowboy og politi og røver. Og det skulle være sammen med drengene. 

Candys lærer og forældre forsøgte at overbevise hende om, at hun skulle lege med dukker, men Candy var viljestærk og hold fast i evnen til at bruge fantasien og lege det, som hun havde allermest lyst til. Selv om Candy af mange blev opfattet som en rigtig drengepige, så havde hun også et stort omsorgsgen, der kun er blevet stærkere med alderen. Hun har altid vidst, at hun skulle være mor, men at hun blev mor første gang som 16-årig var meget uhørt på Cuba dengang. Heller ikke her bekymrede Candy sig om, hvad andre mente. Hun ville være mor, og det skulle ingen stå i vejen for – og hun har aldrig fortrudt det, selv om hun var meget ung.

Candy fik aldrig nogen uddannelse, men hun er alligevel en yderst begavet kvinde med en stor livserfaring. Hun mener ikke, at uddannelse er afgørende for, hvorvidt man er et godt menneske eller ej. Og det fortæller hun ofte både børn og børnebørn for at lære dem, at man ikke skal dømme andre. En af candys vigtigste livsværdier er, at man behandler andre mennesker med respekt.

Som 9-årig oplevede hun revolutionen på egen krop, og det har sat dybe spor i hende. Men det har også fået hende til at indse vigtigheden af at rumme hinandens forskelligheder og behandle hinanden med respekt. Den sidste ting, som Candy altid vil holde fast i er, at man skal være ærlig – ikke kun over for andre, men også over for sig selv.

Har du spørgsmål til værket?

Motiv: Candelaria
Str. 150x200cm
Ramme str: 154x204cm
Ramme: Sølv/sort
Materialebrug: Akryl/Spray