Alexander fra Medellin, Colombia

 

Mød Alexander fra Comuna 13 i Colombia. En virkelig dygtig danser og en god rollemodel. Alexanders karriere som danser begyndte allerede, da han var 12 år gammel. Han så nogle dansere på et gadehjørne, og han var helt solgt. Fra den dag fyldte dansen kun mere og mere i hans liv. Han ville lære at danse, og han ville være den bedste.

Alexander fandt en danselærer, der var ældre end ham selv. Men alderen havde ingen betydning, og når Alexanders mor havde sagt godnat om aftenen, kravlede han ud ad vinduet for at mødes med danselæreren. Han blev opdaget af sine forældre hver eneste aften, og det betød en endefuld, men det stoppede ham ikke. Forældrene forsøgte at beskytte Alexander ved ikke at lade ham rende ude om aftenen. På det tidspunkt var Comuna 13 en meget konfliktfyldt bydel, og forældrene frygtede for hans liv.

Dansen blev en vej væk fra alle konflikterne og problemerne for Alexander, og det forstår hans forældre i dag. De er stolte af, at han nu er en god rollemodel, der inspirerer andre unge. Han er et godt menneske.


Alexander havde i en alder af 12 år selvmordstanker, og det var ikke uden grund. Han boede i et område med masser af uro og angst. Han oplevede at blive opsøgt af bandemedlemmer, der ville træne ham i at håndtere våben og blive børnesoldat. Noget han ikke følte, han kunne sige nej til – af frygt for sit eget liv.


Men det blev også baggrunden for, at han en dag stod på toppen af en bygning. Klar til at springe ud og tage sit eget liv. Heldigvis nåede hans bror at gribe fat i ham og hive ham tilbage. En handling Alexander aldrig vil glemme. Brødrene fik talt deres følelser igennem og i dag er de tættere end nogensinde.


Alexander fortsætter med at danse og bruger det som et frirum, men rædslerne i Comuna 13 stopper ikke. En aften er Alexander ude for at danse med sin bedste ven Naga, men de bliver trængt op i en krog af Paramilitaria, der ikke bryder sig om dansere, og det ender med at Naga bliver skudt for øjnene af Alexander. Han føler efterfølgende en stor sorg og vrede, og når han danser, er det også for at mindes Naga. Han bærer ofte en T-shirt med et billede af ham for at ære ham. Naga havde en helt speciel dansestil, som Alexander stadig kan se for sig. Han forsøgte også altid at bevare det positive sind, og det er noget, Alexander har taget til sig. Han fokuserer på det positive og opmuntrer andre med et smittende smil.


I dag er forholdene anderledes i Comuna 13, og Alexander, 25 år, har en større frihed til både at danse og lære andre at danse. Han føler en stor glæde, når han ser børn og unge efterligne hans dansetrin – så giver det hele mening. Håbet er, at mange børn og unge i fremtiden kan sige, at det er Alexander, der har lært dem at danse. Han er leder for dansegruppen ”Black and White Crew”, der træner og optræder hver aften. Alexander er lykkelig over, at han kan gøre, det han brænder mest for – nemlig at danse.

Har du spørgsmål til værket?

Motiv: Alexander
Str. 150x200cm
Ramme str: 154x204cm
Ramme: Sort/sølvbørstet
Materialebrug: Akryl/Spray