Panama

Alto Boquete & Guna Yala
Panama er et flot land, der har det hele; en storby med pulserende liv, små byer i bjergene med store kaffeplantager og smukke byer ved havet.

Med kun to ugers ophold i landet, var det ikke nemt at vælge, hvor mit fokus skulle være. Jeg endte med at vælge at gå helt i dybden med byen Alto Boquete – en lille by oppe i bjergene.

Her mødte jeg en meget opfindsom og kreativ mand ved navn Tito. Han har sin egen kaffeplantage og fra den kommer den berømte kaffe; La Milagrosa Coffee. Tito vidste intet om at producere kaffe, før han gik i gang. I dag har han lært det hele fra bunden og har endda selv bygget maskiner til produktionen. Maskinerne er bygget med dele fra både vaskemaskiner og biler – det kalder jeg opfindsomt. Maskinerne bruger han stadig. Jeg glæder mig til at dele hele hans historie med jer.

Alto Boquete er fyldt med kreative mennesker. Jeg mødte også en træskulptør, som har vundet flere store konkurrencer og kan lave nærmest alt i træ. Jeg kunne ikke undgå at blive imponeret af hans kreative evner og samtidig havde vi mange ting til fælles i forhold til måden at arbejde på i det kreative univers. Følelsen af at være i et flow, hvor man helt glemmer tid og sted.

Guna Yala

Ikke mange ved at Panama også har en selvstændig stat, Guna Yala, hvor de alle lever som Kuna indianere med egne love og kultur.

Jeg havde altid drømt om at møde dem, men jeg var udfordret af, at de har deres helt eget sprog og har en stor distance til alle udefrakommende. Jeg ventede med tålmodighed og nærmede mig dem i langsomt tempo og til sidst lykkedes det. Jeg fik lov til at møde nogle Kuna indianere og får et indblik i deres kultur og syn på livet.

Kuna indianere lever meget tradionelt og gør mange ting på samme måde som deres forfædre gjorde det. De væver blandt andet noget, der hedder ”Molas” efter traditionelle mønstre og med stærke farver. Det mest særlige ved Guna Yala er, at det er kvinderne, der har magten i samfundet – de har den højeste prestige. Jeg mødte kvinder, som har boet her hele deres liv, men jeg mødte også nogen, der lever som nomader og flytter fra ø til ø. Helt usædvanligt mødte jeg en mand, hvis forældre havde opdraget ham som en kvinde. Forældrene fik kun sønner og besluttede derfor, at den 5. søn skulle opdrages som en kvinde. Han skulle derfor lære at væve tøj og lave mad. Og i Guna Yala er dette helt normalt. Man har et meget afslappet forhold til seksualitet, og hvis en mand ønsker at være kvinde, så opleves der ingen modstand mod det. Det er der indre, der afgør kønnet, og det handler om at være sig selv.

Jeg kommer aldrig til at glemme Panama. Et mangfoldigt land med så mange facetter, og som på mange måder er som taget ud af et postkort.