Mexico

Mexico City, Oaxaca City & San Cristobal
Turen til Mexico

Jeg har indtil nu ofte malet folk fra dårlige vilkår, altså de mest udsatte mennesker.
Dette skyldes at jeg meget blev inspireret af deres syn på livet og denne taknemmelighed og optimisme de ofte har med sig.  Disse folk er ofte tydelige i gadebilledet.
Da jeg rejser til Mexico, bliver jeg for første gang i meget lang tid inspireret af noget helt andet.
Jeg ser denne her arbejder mentalitet som virkelig træder frem i bybilledet.
Jo mere jeg rejser rundt her i Mexico jo mere går det op for mig at man kan blive inspireret på mange måder.

Mexico City

Jeg starter turen her i Mexico City og ser mange steder meget ældre mennesker arbejde på fuld tryk og være enormt imødekommende og smilende. Disse folk jeg møder her er folk der på trods af sine høje alder stadig arbejder.
De gør det, fordi de altid hat gjort det, men også fordi de er nødt til det.
Der er ikke noget som hedder pensionist i dette land, det er forbeholdt de velhavende og rige, mens alle andre er nødt til at arbejde for at forsørge sig selv.
På trods af dette er de glade og positive og gør arbejdet med et smil.
De siger selv at de  ikke ville ønske livet anderledes og at de er taknemmelige for det liv de har haft.
Jeg er meget imponeret over den arbejder mentalitet de har.

Oaxaca City

Jeg rejser videre til Oaxaca City, og byen er fyldt med masser af lækkert mad, huse malet i alverdens farver.
Byen er velkendt for sine mange forskellige kulturer grundet de forskellige indigenous people, såsom mixtec, zapotec osv.
De har hver deres kulturelle præg som kommer forskelligt til udtryk i tøjet, husets farver.
Det som alligevel er fællestræk for de forskellige kulturer er at de alle er stolte af deres traditioner.
Det går op for mig at jo flere jeg taler med, jo mere bliver det tydeligt at det erhverv de har, og teknikken i de forskellige erhverv stammer fra deres forfædre. Spørger du hvorfor de gør som de gør, svarer de at sådan har det altid været. Det kan fx. være hvordan de væver tæpperne eller teknikken i at lave chokolade, det gøres på den samme måde og vi taler her om generationer fra før Kristus fødsel. Da den første fortalte at de gjorde dette før Kristus blev født, var jeg lidt skeptisk, men det viser sig at være tilfældet flere steder, og det giver mening at man før Kristus fødsel vævede disse tæpper og tøj.

Jeg blev meget inspireret af denne stolthed over traditioner og det fik mig selv til at tænke over mine egne traditioner i min egen opvækst, men endda også de danske traditioner som jeg også selv håber mine fremtidige børn lærer.

San Cristobal

Jeg rejser nu til den sidste by og her oplever jeg faktisk en kontrast til Oaxaca. Jeg møder tilfældigvis denne her guide som fortæller mig at denne her by har mange banebrydende iværksættere og mønsterbrydere på hver deres måde. Jeg bliver nysgerrig på hvordan disse unge ser på traditioner og kulturen, især efter mit indtryk af Oaxaca hvor de er stolte over traditionerne.
Det går her op for mig at disse unge og nye generationer gør op med de konservative og traditionelle måder at tænke på. Fx at man traditionelt set er mændene på marken og arbejde mens kvinderne er dem som væver tøjet og passer hus og børn. Jeg møder unge mænd der bryder denne tankegang på trods af modstand fra familien, jeg ser mænd der har formået at ændre et helt stammefolk fra hvor de kun lærte døtrene at brodere til at de nu også lærer deres sønner at brodere og lære dem kendskab om de forskellige mønstre og designs der er i denne verden. Jeg møder en mand som virkelig gør en forskel for LGBTQ-samfundet, hvor han har formået at skabe et frirum for alle unge såvel gamle hvor de kan være sig selv og ikke skjule sin identitet fordi det stadig er uhørt at have en anden seksuel orientation.

Det skal nævnes, at mønsterbrydere ikke kun er i San Cristobal, men de selvfølgelig findes i hele landet. Mit fokus i hvert by har blot været gennemgående, i Mexico City var mit fokus på de hårdtarbejde folk, hvor det i Oaxaca City var jeg meget interesseret i de traditioner og kulturelle aspekter der går igen i generationer hvori nogle af dem var banebrydende i deres erhverv, hvorimod at i San Cristobal var de banebrydende på en helt anden måde fordi de her gør op med traditioner og kulturelle syn på mennesket. 

Jeg rejser nu til den sidste by og her oplever jeg faktisk en kontrast til Oaxaca. Jeg møder tilfældigvis denne her guide som fortæller mig at denne her by har mange banebrydende iværksættere og mønsterbrydere på hver deres måde. Jeg bliver nysgerrig på hvordan disse unge ser på traditioner og kulturen, især efter mit indtryk af Oaxaca hvor de er stolte over traditionerne.
Det går her op for mig at disse unge og nye generationer gør op med de konservative og traditionelle måder at tænke på. Fx at man traditionelt set er mændene på marken og arbejde mens kvinderne er dem som væver tøjet og passer hus og børn. Jeg møder unge mænd der bryder denne tankegang på trods af modstand fra familien, jeg ser mænd der har formået at ændre et helt stammefolk fra hvor de kun lærte døtrene at brodere til at de nu også lærer deres sønner at brodere og lære dem kendskab om de forskellige mønstre og designs der er i denne verden. Jeg møder en mand som virkelig gør en forskel for LGBTQ-samfundet, hvor han har formået at skabe et frirum for alle unge såvel gamle hvor de kan være sig selv og ikke skjule sin identitet fordi det stadig er uhørt at have en anden seksuel orientation.

Det skal nævnes, at mønsterbrydere ikke kun er i San Cristobal, men de selvfølgelig findes i hele landet. Mit fokus i hvert by har blot været gennemgående, i Mexico City var mit fokus på de hårdtarbejde folk, hvor det i Oaxaca City var jeg meget interesseret i de traditioner og kulturelle aspekter der går igen i generationer hvori nogle af dem var banebrydende i deres erhverv, hvorimod at i San Cristobal var de banebrydende på en helt anden måde fordi de her gør op med traditioner og kulturelle syn på mennesket. 

Mexico har uden tvivl været helt fantastisk og jeg er meget ydmyg over for dette folk og føler mig beæret over at blive inspireret på en helt anden måde – rent kunstnerisk og menneskers historier. Jeg glæder mig til at se hvad Guatemala har at byde på. 

De bedste hilsner fra 

FRIKSTAD